Hoe kun je het nou voor elkaar krijgen dat je op weinig kosten rondkomt met de dagelijkse uitgaven, terwijl je nog steeds de producten haalt die je wilt? Bezuinigen is voor ons menselijk soort best wel lastig en dat blijkt dan ook uit de huidige staat van de wereld. Doordat we in een consumptiemaatschappij leven die dusdanig groot is en dus dusdanig veel consumeert, hebben we een grote impact op de staat van de wereld. Wij leven erop dus moeten wij het onderhouden. Op een budget leven is een moeilijke opgave. Sommige mensen worden gedwongen om een levensstijl te hebben die op een laag budget gebaseerd is omdat ze niet meer verdienen, maar je kunt ook best op een budget leven terwijl je inkomens er helemaal prima uit zien. Bezuinigen kan op extreem veel verschillende manieren die allemaal invloed hebben op de kosten die je wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks zou moeten betalen.

Een grote uitgave van veel mensen is de uitgave aan gas, stroom en water. Hoe de hoogte van deze uitgaven te beperken valt ligt wel redelijk voor zich. Je moet minder gas, stroom en water gebruiken en zelfs dat is erg goed te doen, terwijl je jezelf niet al te erg inperkt. Een voorbeeld is om je verwarming vanaf nu niet meer boven de 19 graden te laten draaien. Dit lijkt in eerste instantie een relatief klein verschil, toch? Maar een graad kan een hele hoop schelen als je de verwarming vaak genoeg aan zet. Daarnaast is het besparen op water toch iets minder aangenaam. Dit kun je bijvoorbeeld doen door minder lang te douchen, een fenomeen wat maar al te bekend is. Ook kun je bijvoorbeeld een milieuvriendelijke doortrek knop op de wc zetten, waardoor er per keer dat je doortrekt minder water verbruikt wordt.

Naast wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse investeringen heb je ook investeringen die je niet met een regelmatige tijd ertussenin doet. Bijvoorbeeld een telefoon of een laptop, een wasmachine of een afwasmachine en ga zo maar door. Dit zijn vaak grote uitgaven maar ook hierop kun je besparen. Stel je wilt een a3 printer kopen, dan kan je dit veel kosten. Daarom zijn er refurbished producten. Dat zijn al gebruikte producten die weer opgeknapt zijn. Zo kun je een goedkope printer kopen. Het concept “refurbished” is trouwens niet alleen beschikbaar voor printers maar eigenlijk in werkelijk ook voor bijna alle soort apparaten die een relatief grote investering zouden zijn. Bijvoorbeeld dus voor telefoons.