In dit artikel zul je lezen waarom programmeren in de hedendaagse maatschappij belangrijk is en hoe je het kunt leren.

Wat is programmeren?

Een computerprogramma bestaat uit een code die op een computer wordt uitgevoerd om bepaalde taken uit te voeren. Deze code wordt geschreven door programmeurs.

Programmeren is het proces waarbij machines een reeks instructies krijgen die beschrijven hoe een programma moet worden uitgevoerd. Programmeurs besteden hun hele carrière aan het leren van verschillende programmeertalen en hulpmiddelen, zodat zij effectief computerprogramma’s kunnen bouwen.

Waarom programmeren willen leren?

Programmeren is in de huidige digitaliserende samenleving een erg handige vaardigheid om te bezitten. Steeds meer processen in de bedrijfswereld, maar ook in het dagelijkse leven worden bestuurd door computers. Al deze computers hebben programmeurs nodig voor het onderhouden van bijvoorbeeld de besturingssystemen, computer programma’s en eventuele websites. Verder kan programmeren ook gewoon een hobby zijn, die toevallig heel erg nuttig is. Programmeren kan namelijk ook worden gebruikt voor o.a. drones, robots of het bouwen van videogames.

Voordat je gaat leren programmeren, is het goed om na te gaan welke richting je op wil gaan met je programmering vaardigheden. Wil je gaan werken in de programmering wereld of wil je games gaan bouwen? Dit maakt uit voor welke programmeringstaal je het beste kunt gaan leren. Er bestaan honderden programmeertalen. Ontwikkelaars zullen eerst de behoeften van de toepassing overwegen, zodat zij kunnen beslissen welke talen geschikt zouden zijn om te gebruiken.

Hieronder zijn een paar populaire programmeertalen.

  •       Python
  •       JavaScript
  •       C/C++
  •       Java
  •       C#
  •       Ruby
  •       PHP
  •       Html

Zo kun je door gebruik te maken van html, websites bouwen en ben je als java programmeur het beste geskilld om computer programma’s te maken. Verder is python een bekende programmeringstaal. Een SQL developer zal hele andere dingen nodig hebben dan een java programmeur. Daarom is het belangrijk van tevoren na te gaan welke

programmeringstaal je het beste op kunt gaan focussen.

Programmeringstaal gekozen, waar begin ik met het leren?

De handigste en wellicht de makkelijkste en meest gebruikte manier om te beginnen is het vinden van gratis cursussen online. Er zijn veel websites die gratis cursussen aanbieden, maar ook simpelweg op Youtube zijn er oneindig veel video’s te vinden van programmeurs die hun hobby met anderen willen delen. Deze manier van om programmeren te leren vergt discipline en doorzettingsvermogen.

Daarnaast is het mogelijk om een MBO, HBO of universitaire opleiding te volgen. Niet tot programmeur, maar ook opleidingen als informatica hebben het vak programmeren.