De concurrentie stijgt enorm de afgelopen tijd. Steeds meer personen nemen het risico een eigen onderneming te starten, waardoor de huidige bedrijven meer concurrentie zullen ervaren. Om als bedrijf de concurrenten te verslaan, is het belangrijk om origineler te zijn en op te vallen bij de consumenten. Maar hoe doe je dat?

Originele producten kunnen gerealiseerd worden door te graveren met een laser. Hierbij kan een bedrijf het logo, een tekst of een plaatje in het product graveren. Hierbij is het zelf mogelijk om producten te personaliseren voor consumenten. Op die manier hebben de consumenten het zelf volledig in de hand, waardoor er nauwelijks teleurstellingen zullen zijn. Maar wat kun je allemaal graveren?

Verwachtingen

Bij het lasergraveren denken de meeste personen direct aan materialen als hout en acrylaat/plexiglas. Beide materialen zijn inderdaad ideaal om te graveren, al blijft het niet bij deze twee materialen. Vooral een lasermachine biedt nog een stuk meer mogelijkheden! Voor lasergravures kunnen er erg veel materialen worden gebruikt.

Hout

Hout kan uiteraard niet missen in deze rij met mogelijkheden. Indien we het hebben over hout lasersnijden of -graveren geldt: hoe meer verschillende houtsoorten, hoe meer verschillende gravures. Ieder soort hout heeft immers een ander effect op jouw gravure, waardoor de keuze van het hout van groot belang is. Op populieren mutliplex is er meestal sprake van een mooie, donkere gravering. Indien jij gaat voor Greenplex zal dit effect weer heel anders uitpakken, aangezien je in dit geval een meer roodkleurige gravure zal krijgen. Ook eiken, vuren of grenen hebben allen een andere invloed op het resultaat. Welk materiaal het beste bij jouw ontwerp past is eigenlijk een kwestie van testen. 

Acrylaat 

Bij dit materiaal sla jij, door acrylaat, een extra slag in de nabewerking. Door de hitte zal het materiaal samensmelten, waardoor er een egale, gladde rand wordt gecreëerd. Indien jij de randen gaat frezen, zullen de randen echter ruw zijn. Net zoals bij hout zal het soort acrylaat groot verschil op de uitstraling van je eindproduct. 

Metaal 

Verder is metaal veel toegepast bij het laseren. Net zoals bij bovenstaande materialen, zijn er verschillende metalen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan RVS, aluminium, nikkel of zink. Indien jij gebruik maakt van metaal met een laser marker gebruikt men vaak Cermarkspray om het materiaal voor te behandelen. 

Glas 

Tot slot wordt glas ook veel gebruikt. Graceren van glaswerk is mogelijk door een BRM Lasermachine dankzij de rotatie-unit. Dit hulpmiddel is in staat om een rond object goed te bewerken zonder dat de kwaliteit van het ontwerp mist. Voor het graveren van platte, glazen materialen heb je deze unit echter niet nodig.